Kolostrynina
Kolostrynina (ang. Colostrinin®) to kompleks polipeptydowy bogaty w prolinę (PRP z ang. proline-rich polipeptyde). Jest najcenniejszą frakcją białkową, izolowaną z siary bydlęcej (colostrum), znanej od wieków także w Polsce pod nazwą młodziwo. Białko bogate w prolinę jest unikalne wśród frakcji białek serwatkowych, wchodzących w skład siary – mleka ssaków, występującego tuż po porodzie. Wysoka zawartość reszt prolinowych, determinuje jego wyjątkowe właściwości: hamuje nadmierne wytwarzanie wolnych rodników i powstawanie stresu oksydacyjnego, spowalnia procesy starzenia się i obumierania komórek, poprawia przewodnictwo neuronalne, redukując złogi amyloidowe.
Kolostrynina (ang.Colostrinin®) – pochodzenie i właściwości
Młodziwo, to gęsta i bogata w aktywne biologicznie składniki wydzielina gruczołów mlekowych wszystkich ssaków. Jest pierwszym pokarmem oseska. Układ pokarmowy każdego nowonarodzonego ssaka różni się od układu dorosłych osobników – jest niedojrzały. Dlatego siara posiada wyjątkowe właściwości i unikalny skład, dostosowując się do organizmu. Siara, w porównaniu z mlekiem, jest bogatsza w białka, które w przeciwieństwie do białek zawartych w mleku dojrzałym, nie pełnią funkcji typowo odżywczej. Ich zadaniem jest, by poprzez uruchomienie sprawnego układu pokarmowego, aktywować fizjologię wszystkich organów noworodka, jak i zainicjować procesy obronne i odpornościowe.
Kolostrynina – dobroczynne związki
Siara zawiera w sobie wiele, bo około 250 naturalnych związków chemicznych. Poza składnikami odżywczymi zawiera także zestaw biologicznie aktywnych, dobroczynnych związków: hormonów, enzymów, immunoglobulin, laktoferynę, leukocytów, czy czynników wzrostu. Wiele z tych związków tworzy konglomeraty i posiada zbyt duże ciężary cząsteczkowe, aby przenikać i skutecznie wchłaniać się w organizmie. Wymaga farmaceutycznej poprawy ich przyswajalności, z użyciem nowoczesnych narzędzi biotechnologicznych.
Kolostrynina – naukowe odkrycie
Kolostrynina (ang. Colostrinin®) została odkryta w latach siedemdziesiątych dwudziestego wieku przez naukowców pracujących w Instytucie Immunologii Terapii Doświadczalnej PAN we Wrocławiu. Początkowo, w wyniku badań in-vitro i badań na zwierzętach, stwierdzono, że kolostrynina jest substancją stymulującą odpowiedź immunologiczną organizmu. Takie działanie immunomodulacyjne może być ważne w leczeniu wielu chorób, jako że jest ono zbieżne z dobroczynnym działaniem siary wspomagającym rozwój systemu immunologicznego nowo narodzonych ssaków.
Kolostrynina – opatentowana metoda uzyskiwania
Firma Geo-Poland i pracownicy Wydziału Biotechnologii Uniwersytetu Wrocławskiego (prof. dr hab. Antoni Polanowski i prof. dr hab. Tadeusz Wilusz) opracowali przemysłową metodę otrzymywania kolostryniny z siary krów. Efektem tych prac było stworzenie kolostryniny (ang. Colostrinin®) nowej generacji Coloco®PRP.
Niska masa cząsteczkowa polipeptydu Coloco®PRP (kolostrynina ang. Colostrinin® nowej generacji), uzyskanego w opatentowanej technologii (patent UPRP nr. 218693) – o dominującej frakcji aktywnej poniżej 10 kDa
– pozwala tej innowacyjnej substancji bioaktywnej przenikać błony komórkowe i wnikać do organizmu.
Do niedawna powszechnym sposobem podawania terapeutycznych białek i peptydów były zastrzyki. Podawanie środków doustnie jest znacznie wygodniejsze i korzystniejsze, ze względu na wysoki poziom akceptacji przez konsumenta i możliwość długotrwałego stosowania.
W obserwacjach naukowych wykazano, że podawanie cytokin i innych biologicznie aktywnych związków doustnie, wspomaga działanie odpornościowe.
Cytokiny to białka wpływające na wzrost, proliferację i pobudzenie komórek biorących udział w odpowiedzi odpornościowej. Cytokiny mogą wybiórczo pobudzać odpowiedź komórkową, co w połączeniu z ich ilością (ponad 100 opisanych cytokin i wciąż odkrywane nowe) powoduje, że powstaje niezwykle skuteczny, ale także bardzo skomplikowany i czuły system powiązań pomiędzy komórkami układu odpornościowego, tzw. sieć cytokin.
Wchłanianie się cytokin i innych biologicznie aktywnych związków, przez komórki błony śluzowej jamy ustnej, wspomaga ogólnoustrojowy efekt – działanie immunomodulujące.
Bibliografia:
- Wieczorek Z, Zimecki M, Janusz M, Staroscik K, Lisowski J. Proline-rich polypeptide from ovine colostrum: its effect on skin permeability and on the immune response. Immunology. kwiecień 1979;36(4):875–81.
- Kolostrynina – niezwykła substancja znajdująca się w siarze, Tygodnik Rolniczy, 19 listopada 2020 dostęp 2021-12-13.
- Marian L. Kruzel; Antoni Polanowski; Tadeusz Wilusz; Agata Sokolowska; Magdalena Pacewicz; Renata Bednarz; Jerzy A. Georgiades; The Alcohol-Induced Conformational Changes in Casein Micelles: A New Challenge for the Purification of Colostrinin, The Protein Journal, Vol. 23, No. 2, February 2004 (© 2004). http://www.springerlink.com/content/x6730rj848165226/.
- Shaji J, Patole V. Protein and Peptide Drug Delivery: Oral Approaches. Indian J Pharm Sci. 2008;70(3):269–77.
- Georgiades JA, Fleischmann WR. Oral application of cytokines. Biotherapy Dordr Neth. 1996;8(3–4):205–12.