Co to jest COLOCO® PRP?

Bedenefin posiada patenty międzynarodowe na składnik aktywny Coloco PRP. Kolostrynina nowej generacji. Co to jest coloco prp.

Co to jest Coloco® PRP?

COLOCO® PRP wchodzi w skład tabletek Bedenefin®. To innowacyjny ekstrakt z pierwszego mleka krów – siary. Uzyskiwany w opatentowanej technologii (Urząd Patentowy RP nr 218693).

Co to jest Coloco PRP- to kolostrynina (ang. Colostrinin®) nowej generacji, czyli kompleks polipeptydowy, bogaty w prolinę. Prolina korzystnie wpływa na pamięć, koncentrację, procesy poznawcze, zdolność logicznego myślenia, poprawia szybkość reakcji i kojarzenia faktów1.

Bedenefin to innowacyjny składnik z wysoką zawartością proliny. Kolostrynina nowej generacji, Co to jest coloco prp.

Prolina wspomaga właściwości przeciwzapalne i przeciwutleniające, pomaga w regulacji wzrostu, dojrzewania oraz różnicowania limfocytów, pomaga hamować odkładanie się toksycznych białek2.

Bedenefin wsparcie przeciwko chorobom Alzheimer, profilaktyka depresji. Co to jest coloco prp.

Demencja i utrata pamięci długotrwałej

Wykazano, że kolostrynina (ang. Colostrinin®) wspomaga funkcje przeciwzapalne i przeciwutleniające. Liczne właściwości tego kompleksu potwierdzają badania in vitro (w hodowlach komórkowych) i in vivo (badania na żywych organizmach zwierzęcych). Dodatkowo kolostrynina (ang. Colostrinin®) zawarta w Bedenefin, wspomaga dojrzewanie i różnicowanie się limfocytów – podstawowych komórek układu odpornościowego.

Kolostrynina (ang. Colostrinin®) wspomaga właściwości neuroprotekcyjne, co oznacza, że wykazuje działanie ochronne na komórki nerwowe. Kolostrynina w Coloco PRP pomaga hamować przedwczesne obumieranie neuronów wywołane odkładaniem się toksycznych złogów peptydowych – β-amyloidu.

Badania na zwierzętach wykazały, że kolostrynina (ang. Colostrinin®) wspomaga pamięć, opóźnia występowanie i postęp demencji oraz utratę pamięci długotrwałej.

Prolina wspiera odporność

Prolina występuje kolostryninie (ang. Colostrinin®), to charakterystyczny, heterocykliczny aminokwas, który swojej budowie zawdzięcza swoje unikalne właściwości: wysoką aktywność chemiczną, zdolności przeciwutleniające, wspomagające rozwój i odporność organizmu.

Dodatkowo zapobiega procesom zwyrodnieniowym ośrodkowego układu nerwowego, pomaga w profilaktyce występowania chorób neurodegeneracyjnych, otępiennych, depresyjnych, m. in. choroby Alzheimera.

Ponadto prolina wspiera właściwości antyagregacyjne, neuroprotekcyjne, apoptozę komórek.

Bedenefin zdolności intelektualne, prolina jako składnik Bedenefinu. Co to jest coloco prp.

Dlaczego Coloco PRP pozyskiwane jest z siary bydlęcej?

Kolostrynina (ang. Colostrinin®) została po raz pierwszy wyizolowana z siary owczej w 1974 roku. Mleko ssaków generalnie charakteryzuje się dużą zawartością białek bogatych w prolinę. Pokarm zebrany w okresie porodowym ma wyjątkowy skład i wyjątkowe właściwości; ma żółtą barwę, swoisty smak i zapach.

W okresie ciąży, w gruczole mlekowym dochodzi do intensywnego rozrostu nabłonka wydzielniczego. Komórki nabłonka gwałtownie się namnażają, zwiększając swoje wydzielnicze możliwości.

Nabłonek wydzielniczy w okresie okołoporodowym nie jest jeszcze w całości uformowany, dojrzały, zmniejszona jest integralność tkanki i obserwuje się wzrost przepuszczalności nabłonka.

W skład siary, zatem, oprócz frakcji wydzielanej przez komórki gruczołowe, będą wchodziły również czynniki aktywne biologicznie, które „przecisnęły się” między komórkami.

Tkanka nie wykształciła w pełni połączeń międzykomórkowych, dlatego też w mleku pierwotnym (w siarze) znajdują się składniki, które w mleku dojrzałym albo nie znajdą się w ogóle, albo znajdą się w dużo mniejszych ilościach.

Czytaj więcej: Jak Bedenefin® wpływa na poziom BDNF w mózgu?

Bibliografia:

  1. Lemieszewska M, Jakubik-Witkowska M, Stańczykiewicz B, i in. Pro-Cognitive Properties of the Immunomodulatory Polypeptide Complex, Yolkin, from Chicken Egg Yolk and Colostrum-Derived Substances: Analyses Based on Animal Model of Age-Related Cognitive Deficits. Arch Immunol Ther Exp (Warsz). 2016;64(5):425–34. back
  2. Kulski J, Hartmann P. Changes in milk composition during initiation of lactation. Aust J Exp Biol Med Sci. 1981;59:101–14. back